Friday, April 3, 2009

Ο ορισμός του απαρτχάιντ - Γάζα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης ενάντια στο απαρτχάιντ του ΟΗΕ ,που τέθηκε σε ισχύ από 18-7-1976,το καθεστώς του ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές και όλες τις πρακτικές φυλετικών διακρίσεων και απάνθρωπων πράξεων ,που στόχο έχουν την εγκαθίδρυση ή τη διατήρηση της κυριαρχίας μιας φυλετικής ομάδας ,πάνω σε μια άλλη μέσω της καταστολής αυτής της τελευταίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

· Αρνηση του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία σε μια φυλετική ομάδα.

· Η αφαίρεση της ζωής.

· Κάθε παραβίαση της σωματικής και διανοητικής ακεραιότητας ,της ελευθερίας και αξιοπρέπειας μιας φυλετικής ομάδας ή η υποβολή της σε βασανιστήρια ή σε ποινές ή σε μεταχείριση εγκληματική,απάνθρωπη και εξευτελιστική.

· Η αυθαίρετη σύλληψη και φυλάκιση των μελών μιας φυλετικής ομάδας.

· Η επιβολή σε μια φυλετική ομάδα συνθηκών ζωής που επιφέρουν την ολική ή μερική φυσική τους εξόντωση.

· Η λήψη μέτρων νομοθετικών ή άλλων που στοχεύουν να εμποδίσουν μία φυλετική ομάδα να συμμετέχει στη πολιτική,κοινωνική,οικονομική,πολιτιστική ζωή της χώρας.

· Η λήψη μέτρων νομοθετικών ή άλλων που στοχεύουν στο διαχωρισμό του πληθυσμού με φυλετικά κριτήρια και στη δημιουργία γκέτο για μια φυλετική ομάδα.

· Δίωξη των οργανώσεων που αντιτίθενται στο απαρχάιντ.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της παραπάνω σύμβασης το έγκλημα του απαρτχάιντ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,ενώ σύμφωνα με το άρθρο 5 τα άτομα που κατηγορούνται για πραξεις του άρθρου 2 δικάζονται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Ισραήλ έχουν παραβιάσει το σύνολο των παραπάνω άρθρων και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

· Με τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007,το Ισραήλ επέβαλε στους 1.500.000 Παλαιστινίους της στενής αυτής λωρίδας γης,που έχει το μέγεθος της Θάσου, συνθήκες ζωής που αποσκοπούσαν στην φυσική τους εξόντωση (απαγόρευση εισόδου τροφίμων,φαρμάκων και καυσίμων) ,έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική (έλλειψη πόσιμου νερού,βομβαρδισμοί αποχετευτικού δικτύου) και διανοητική ακεραιότητά τους (έλλειψη ύπνου από νυχτερινούς βομβαρδισμούς,πείνα,δίψα,ανασφάλεια) και τους υπέβαλε σε μεταχείριση απάνθρωπη και εξευτελιστική.

· Αφαίρεσε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους είτε λόγω των βομβαρδισμών (βόμβες συμβατικές,απεμπλουτισμένου ουρανίου,διασποράς), είτε λόγω των απάνθρωπων συνθηκών ζωής (έλλειψη φαρμάκων ,τροφίμωνκ.λ.π.)

· Ελαβε νομοθετικά μέτρα για κλείσιμο όλων των εμπορικών περασμάτων (ΕΡΕΤΖ,ΚΕΡΝΙ) και απαγόρευσε στους παλαιστίνιους ψαράδες να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα της Γάζας ,στραγγαλίζοντας οικονομικά το πληθυσμό .

· Ελαβε νομοθετικά μέτρα για την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τη Γάζα παραβιάζοντας το δικαίωμα στην ελευθερία των παλαιστινίων.

· Ελαβε νομοθετικά μέτρα κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Παλαιστίνης,δηλ.της Χαμάς,χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική,ακυρώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και εμποδίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση να κυβερνήσει,αρνούμενη έτσι το δικαίωμα των παλαιστινίων να συμμετέχουν στη πολιτική ζωή της χώρας τους.

Ολα τα παραπάνω σαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ,αλλά και εγκλήματα πολέμου τιμωρούνται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ,από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο,αλλά και από τις χώρες εκείνες που έχουν διεθνή δικαιοδοσία για τέτοια εγκλήματα ,όπως το Βελγιο.



Ισως γι αυτό το λόγο οι επί κεφαλής του Ισραηλινού στρατού προετοιμάζοντας την υπερασπιστική τους γραμμή,ως κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας,ρίχνουν από τα δολοφονικά βομβαρδιστικά τους ,λίγο πριν αφήσουν τις βόμβες διασποράς, «ανθρωπιστικές»προκηρύξεις καλώντας τους κατοίκους της Γάζας,που δεν έχουν που αλλού να πάνε,να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί θα βομβαρδισθούν.

Το απαρτχάιντ της Ν.Αφρικής έπεσε με μπουκοταζ.Το ισραηλινό απαρτχάιντ θα πέσει με τον ίδιο τρόπο.

No comments:

Post a Comment